AK PARTİ VAN'I KAYBETMEK İSTİYOR OLABİLİR Mİ?


YORUM - ANALIZ / SALİH GEÇKEN Ak Parti Van’ı gözden çıkardı mı? Çıkarmadı mı? Yeni tartışma konumuz bu. Gözden çıkardı diyenlerde var. En iyi tercih diyenlerde var.
Yaşadığımız çevre, içinde bulunduğumuz ideolojik ve düşünsel etki, tabi ki yaptığımız yorumların rengini belirler. Ektilendiğimiz kişiliklerin düşünsel tercihleri ve vakit geçirilen ortamlar, kişilik için yaşamı değerlendime ve yorumlama kriteri olur.
Şu ana kadar dolaştığım birçok kesimde Ak Partinin Van Büyükşehir adayı tercihinin çok iyi olduğunu söyleyenlerle, sayıları az olsada aday tercihinin yanlış olduğunu iddia edenlerde var.
Bir dostum:
‘Halkın tercih ettiği kişiyi küçümsemek aynı zamanda halkın düşünsel tercihini küçümsemek değil midir? dedikten sonra:
‘Halkın kararına saygılıyız’ diyen kişilikler, halkın bireysel tercihini yok etmeye çalışırsa iddia ettiği değerlerle ters düşmez mi?
İnandığı gibi yaşamayan, yaşadığı gibi inanmaya başlar’ tespiti yılların birikimi ve tecrübeyle bilinen bir gerçeğin ifadesidir.
Dinsel bir tanımlama gibi duran bu söylemin hayatın her tarafına bakan yüzü olduğundan bu tespit çatı olarak ağılanabilir.
Toplumsal değer ve toplumsal kaynaşıdan uzaklaştığımızda, söylem ve eylemlerimizle kendimizi toplumun üstüne yerleştiririz. Toplumun tercihine saygı göstermemiz gerekirken, düşüncelerimizi toplumun tercihinin üstündeymiş gibi bir tavırla, kendi çapımızda toplumsal mühendisliğe soyunuyoruz.
Bir diğeri; Siz gazeteciler yazdınız. Bizde sizden okuduk. Van’da Ak Parti büyükşehir adaylarının isimlerinin sorularak bir anket yapıldı. Neden sonuçlarını yazmadınız.
'Van’da yapıldığı iddia edilen anket sonuçlarının merak edilmemesi, alışkanlıklarımızın dışında a bir adayın isminin telaffuz edilmeye başlanmasıyla son buldu. İnandığı gibi yaşamak ‘Sonuçlara saygı göstermeyi, Yaşadığı gibi inanmak ise tercihlere posta koymayı gerektirir.' tespitine imzamı atarım.
Halkın tercihine saygı duyduğunu söylediği halde, halkın tercihini yermek yaşadığı gibi(çevresel anlamda) inanmaya örnek oluşturmaz mı?. Dedi.
Eğer inandığımız gibi yaşıyor isek halkın tercihine saygılıyız söyleminin gerekliliğini yerine getirmemiz gerekmez mi? Sorusu bende farklı bir bakış açışı oluşmasına neden oldu.
Az sayıda olsa da bunun aksi yorum yapanlarda yok değil. İfade etmem gerekirse çoğu bizim mahalleden (basından) arkadaşlar.
Bu güne kadar AKP’ye oy vermedim ama Melle Osman için onlara oy veririm diyenlerde var. Valla Ak Partiye oy vermem diyenlerde.
Şehir merkezi yaklaşık 400 bin olmuş bir kentin tercihlerini anlayabilmek için o kentin dinamiklerinin büyük çoğunluğu ile bir şekilde ilişkili olmak gerekir. Düşüncelerini, beklentilerini ve tercihlerini bilmeden kendi düşüncemizi halkın düşüncesi diye yansıtmak ne kadar doğrdur.
Bence, belediye başkanlığı da hayırlı olsun.
